Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

Για το ΤΣΜΕΔΕ

Απόφαση Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Όχι στην Αναδιάρθρωση του Ασφαλιστικού Συστήματος των Μηχανικών

Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται και συνεχίζει την βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που χάραξε το ΠΑΣΟΚ ενάντια στα ασφαλιστικά συμφέροντα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα ο υπουργός εργασίας Μαγγίνας αλλά και οι διάφοροι δήθεν επιστημονικοί συνεργάτες του καιρό τώρα μας διαλαλούν την δήθεν ανάγκη σκλήρυνσης των όρων ασφάλισης και χειροτέρευσης των παροχών προς τον εργαζόμενο. Κρύβουν ότι αυτοί εκμεταλλεύονται τα χρήματα των ταμείων, κρύβουν ότι η αύξηση της παραγωγικότητας θα έπρεπε να σημαίνει πιο εύκολη κάλυψη των ασφαλιστικών αναγκών και παρουσιάζουν ως δήθεν απαραίτητη την μετατροπή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος από αναδιανεμητικό σε «ανταποδοτικό – κεφαλαιοποιητικό», την αύξηση των ορίων ηλικίας, την ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ενοποίηση των ταμείων, την αποκοπή της πρόνοιας και περίθαλψης.

Και στην ίδια κατεύθυνση χτυπούν το ασφαλιστικό ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) με βάση τον νόμο 3518 που στήριξαν το σύνολο των παρατάξεων του δικομματισμού μέσα στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ το 2006 (αλλά και η ΣΥΜπαράταξη). Με βάση αυτό το νομοθέτημα προωθούνται οι παρακάτω αντιδραστικές αλλαγές:

* Αυξάνει υπέρογκα τις ασφαλιστικές εισφορές. Το ύψος της αύξησης οδηγεί σχηματικά στην απώλεια ενός ακόμα μισθού τον χρόνο (με βάση τα μέσα στοιχεία).

* Εξαιρεί τις εισφορές για την Ειδική Προσαύξηση, από την εργοδοτική και την κρατική συμμετοχή, δημιουργώντας έναν ακόμα κλάδο αυτασφάλισης. Στους τρεις από τους τέσσερεις συνταξιοδοτικούς κλάδους του ΤΣΜΕΔΕ, δεν προβλέπεται καμία κρατική συμμετοχή και στους δύο ούτε καν εργοδοτική. Με τον τρόπο αυτό προωθείται η ανταποδοτικότητα και μεταφέρεται το κόστος ασφάλισης στους εργαζομένους.

* Δημιουργεί νέες διαιρέσεις και διαχωρισμούς στους ασφαλισμένους του Ταμείου αφού τους κατηγοριοποιεί σε προ και μετά το 1993, άνω και κάτω των 50 ετών, σε ασφαλισμένους μετά το 1993 άνω και κάτω των 35 ετών. Αυτή η πολιτική συμπιέζει τελικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα του συνόλου των μηχανικών (και ιδιαίτερα των νέων) προς τα κάτω. Με την αύξηση τω εισφορών από 60 έως 80 ευρώ το μήνα άμεσα και έως 130 ευρώ σε βάθος δεκαετίας οδηγεί σε αύξηση πάνω από 30% για τους «νέους» ασφαλισμένους».

* Εισάγει τον Κλάδο Πρόσθετων Παροχών, χωρίς να δεσμεύεται για τη διασφάλιση οποιασδήποτε πρόνοιας για τους εργαζόμενους μηχανικούς, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε κλάδο παροχής τραπεζικών «υπηρεσιών» και δανείων.

* Μειώνει τις συντάξεις, καθώς καθορίζει αυθαίρετα την κύρια σύνταξη στα 816 ευρώ ή κάτι παραπάνω (1.04*816) (!!!), αντί για 1200 ευρώ που εκδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας Αντίστοιχο δε είναι και το σκεπτικό της ειδικής προσαύξησης.

Η πολιτική που φέρνει αυτές τις αλλαγές δεν είναι καινούργια το σώμα των μηχανικών. Οι κυβερνήσεις και οι παρατάξεις τους έχουν φέρει μια σειρά μέτρων για να οργανώσουν την ληστρική τους επίθεση στην «κότα με το χρυσό αυγό» που λέγεται ΤΣΜΕΔΕ. Με οικονομική ευρωστία οικοδομημένη με τις εισφορές των εργαζόμενων μηχανικών και εκπληκτική αναλογία μεταξύ ενεργών εργαζομένων και συνταξιούχων (7-1 !!!), το Ταμείο σήμερα δέχεται την πιο σκληρή επίθεση. Και δεν είναι μονάχα τα μέτρα για την ασφάλιση που αλλάζουν. Είναι παράλληλα το τζογάρισμα των αποθεματικών του στο Χρηματιστήριο, η επιχειρηματική χρησιμοποίηση τους μέσω της Τράπεζας Αττικής, η φοραπαλλαγή του ιδιωτικού κεφαλαίου από οποιαδήποτε εισφορά προς το Ταμείο στις περιπτώσεις έργων που γίνονται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Και είναι τέλος η ίδια η προσπάθεια εφαρμογής της πολιτικής ΠΡΟΣ τα ΚΑΤΩ ενοποιήσεων που θέλει να ενώσει άνευ όρων το ΤΣΜΕΔΕ με τα , προβληματικών οικονομικών, ταμεία δικηγόρων και γιατρών.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα οι φοιτητές των πολυτεχνικών σχολών έχουν κάθε λόγο να κινητοποιηθούν και να συμπορευτούν με τους εργαζόμενους μηχανικούς. Και είναι η ώρα που πρέπει να δοθεί τέρμα στη σιωπηλή διαμαρτυρία, στην αντιπαράθεση μέσα στους κλειστούς τοίχους της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Πρέπει να βγούμε στο δρόμο. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών , την προηγούμενη βδομάδα που σε αγωνιστικό συντονισμό με άλλα 10 σωματεία της Αττικής προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας. Η 27η Νοέμβρη, ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης για τους μηχανικούς να δώσουμε το ηχηρό παρόν στην Πόλη μας και σε κάθε άλλο σημείο. Στην ίδια κατεύθυνση με τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα όπου γίνεται περικύκλωση – κατάληψη του ΤΣΜΕΔΕ, να προχωρήσουμε σε αποκλεισμό και κατάληψη της Τράπεζας Αττικής μέσω της οποίας τζογάρονται τα αποθεματικά του Ταμείου μας! Απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης-ΤΕΕ πρέπει να δημιουργηθεί η πιο πλατιά συσπείρωση δυνάμεων (εργαζόμενων και μηχανικών) , με ένα πλαίσιο αιτημάτων από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζόμενων μηχανικών. Να συγκροτηθεί ένα ισχυρό αγωνιστικό μέτωπο για την ανατροπή του αντιασφαλιστικού νόμου, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Παλεύουμε για:

§ Άμεση κατάργηση του ν. 3518/06

§ Μείωση των εισφορών των εργαζομένων με αντίστοιχη αύξηση των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών.

§ Αύξηση των συντάξεων σε αξιοπρεπή επίπεδα, τουλάχιστον σε εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.

§ Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Πλήρη δημόσια, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, πληρωμένη από το κράτος και την εργοδοσία. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

§ Πλήρη και ουσιαστική ασφαλιστική εξίσωση προς τα πάνω όλων των ασφαλισμένων. Άρση της απαράδεκτης διάκρισης «παλιών» και «νέων» ασφαλισμένων χωρίς καμία επιβάρυνση τους.

§ Αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το Χρηματιστήριο. Διασφάλιση των αποθεματικών του Ταμείου.

§ Άμεση απόδοση των χρωστούμενων του κράτους στο Ταμείο.

§ Θεσμοθέτηση βαρέων και ανθυγιεινών και για τους μηχανικούς που απασχολούνται σε αντίστοιχους κλάδους εργασίας.

§ Διασφάλιση και υπεράσπιση των πόρων του Ταμείου από τα έργα. Καμία σκέψη για εξαίρεση των κρατήσεων υπέρ ΤΣΜΕΔΕ από τα έργα ΣΔΙΤ.

§ Άμεση αναγνώριση των εργοδοτικών υποχρεώσεων (εργασιακών, ασφαλιστικών κλπ) και των δικαιωμάτων για τους εργαζομένους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και παρέχουν στην ουσία εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Προχωράμε σε:

* Αποκλεισμός Κατάληψη του ΤΣΜΕΔΕ στην Πάτρα και κινητοποίηση προς την Τράπεζα Αττικής

* Στήριξη της Κινητοποίησης στο ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα και κάθε άλλη πόλη

Το Ψήφισμα αυτό έχει επίσης υπερψηφιστεί στον Σύλλογο Μηχανολόγων Μηχανικών αλλά και το Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών (ΣΥ.ΜΕ.ΦΟΙ.Π.Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: